Forældrene får her lov til at være med til at skabe rammerne for deres børns første møde med friluftsliv samtidig med, at de får mulighed for at stifte kendskab til spændende spejderaktiviteter og naturen.
I familiespejder bliver forældre og børn fortrolige med de mest traditionelle spejderaktiviteter og mærker, fx. At lære at håndtere en kniv, at være omkring bålet og diverse bålaktiviteter og finde spændende ting i naturen.
Der er ikke noget loft ude i naturen. Det giver børnene mulighed for at tænke kreativt, være nysgerrige, bruge alle deres sanser og styrke deres motorik til at løse opgaver i naturen.
I familiespejder ser vi en hel masse sunde socialiseringsprocessor der finder sted i interaktionen mellem børn, forældre og spejderaktiviteter i naturen. Vi ser altså, at forældrene er med til at understøtte børnene i at danne deres egne erfaringer i naturen. Børnene får altså lov til selv at undersøge deres omgivelser, lære at passe på naturen og udvikle nye færdigheder samtidig med, at de bliver en del af et fællesskab, hvor de laver aktiviteter og samarbejder med andre børn og deres forældre. Man skal som forældre altså undgå at overtage aktiviteterne, og i stedet lade børnene lære gennem aktiviteterne.